İstanbul’un Su Terazileri

Şehzade Mehmet Camii Avlu Duvarındaki Su Terazisi

Su yolları ile birlikte sistemin bir parçası olarak su terazileri de yapılmış ve şehirde zamanında pek çok su terazisi bulunmaktaymış.

Ancak bu su yollarından günümüze çok az suterazisi gelmiş, bunların da sadece bir kısmı sağlam olarak bulunmaktadır. Zaman zaman çeşme ve çeşme yakınlarda suterazisi kalıntısı olabileceğini düşündüğüm yapı parçalarına rastlamakla birlikte her zaman emin olamıyorum. Okuduğuma göre birisi 30 tanesini belirlemiş. Çok göz önünde ve yol kenarlarında baca gibi yükselenleri muhakkak görmüşsünüzdür. Üsküdar duvardibinde yol kenarında, Çağlayan yönünden Kasımpaşa’ya inerken sağda, Divan Oteli’nin önündeki çok bilinenlerdendir. Bulabildiklerimin ve hatırladıklarımın harita konumlarını ekledim. Kalanını buldukça ekleyeceğim. (Son güncellemeler ile harita üzerinde 37 adet oldu) Bir kısmını daha evvel görmediğim için kaynaklardan ve haritadan, yandex’in panorama görüntülerinden faydalandım. Özellikle Kilyos tarafındakiler beni şaşırttı, onları henüz görmedim.Su terazilerinin asıl görevi basıncı ayarlamaktır. Çoklukla kare kesitli ve yukarı doğru incelerek yükselen kule şeklindedir. Kulenin en üstünde üstü çatı ile kaplı ve sandık denilen havuzu bulunmaktadır.

Haritayı daha büyük boyutta görmek için:
İstanbul’un Su Terazileri

Su terazilerinin 3 önemli fonksiyonu vardır: 

– Kulenin üzerindeki sandığın içerisindeki su seviyesi ile künklerdeki su basıncını sınırlaması,

– Debi ölçümü yapılarak dağıtım sağlanması,

– Künkler içinde yığılan havanın akışını keserek önlemesidir.

Bu nedenle su yolları üzerinde 60-200 metrede bir su terazisi yapılmak suretiyle hem basınç ayarlanmış hem de hava birikimi önlenmiştir. Ek bilgi olarak, su terazisi Türkçe’den diğer dillere aynı kullanımla geçmiş.

Süleyman Paşa Çeşmesi Su Terazisi, Eyüp

Şehzadebaşı Su Terazisi

Kasımpaşa Su Terazisi

Üsküdar Duvardibi Su Terazisi

Ayasofya Su Terazisi

Taksim Su Terazisi

Edirnekapı Mezarlığı Su Terazisi

Sultan Ahmet Camii Su Terazisi

Hamuşan Su Terazisi

Haseki Su Terazisi

Aksaray

Daha fazlası: https://www.canercangul.com/tag/su-terazisi/

Eski fotoğraflar:

 


Bu yazı Toplu Eserler kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

İstanbul’un Su Terazileri için 4 cevap

  1. İlhan Göksuyu der ki:

    Google Haritalarda Üsküdar İbrahim Paşa Su Terazisinin İmrahor Camisinin kıble tarafında olduğuna dair yer imi var. Kendim de gidip gördüm. Bir tane de Salacak Mah. Fatih Camisi yakınında Salacak İskele Caddesi kenarında var.

  2. Taybuğa Aybars Mamalı der ki:

    Günümüze ulaşmış bir adet de 41.041820, 29.003813 koordinatlarında var, Pervititch haritalarından da kontrol edilebilir.

    • caner der ki:

      41.041820, 29.003813 noktası tam banka binasının arkasına düşüyor. Baktım ama bir fotoğrafına denk gelemedim. Ben de İstanbul’a uzağım, yerinde kontrol zor şimdilik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir