Yürüyüş Güzergahları

İstanbul şehiriçi yürüyüş güzergahları turistlerden ziyade şehri gerçekten keşfetmek, öğrenmek, fotoğraflamak isteyenler için hazırlandığı için, normal turistik rotaların dışında olup süre olarak daha uzun zaman gerektirecektir. Her kişinin gerek tek başına, gerekse grup ile olan gezi süreleri farklılık arzettiği için gezi esnasında küçük değişiklikleri de zaten kendiliğinden yapacaksınız. Benim kişisel tavsiyem bu tip gezileri 2 kişi yapmanız en fazla 3. kişiyi aranıza almanız olmalıdır. Sayı yükseldikçe gezilerin verimi düşecektir. Kalabalık gezilerin kendine göre özellikleri ve ayrı keyifleri de bulunur diye belirteyim.

 

Zaman içerisinde yol değişmiştir, kapanmıştır, eserler değişmiştir; bunlar günümüz İstanbul’u içerisinde pekala mümkündür. Aslında tarihi yarımada içerisinde bile ha dedin mi 40 adetlik birkaç saate yayılmış gezi güzergahı oluşturmak içten bile değil… Fırsat buldukça güzergah haritalarını arttırıp, daha çok fırsat bulunca (zor gibi) yazılarını da yazacağım. “80 Günde Devr-i İstanbul” diye düşüncelerim vardı, beklemede duruyor.Sadece güzergahları görmek için bu haritaya, güzergahlar ile birlikte tüm İstanbul tarihi eserlerini görmek için bu haritaya girebilirsiniz.

Saraçhane’den başlayıp Aksaray’a iniyor, Laleli içlerinden Vezneciler’e çıkıyor ve Beyazıt’ta bitiriyoruz. Saraçhane Parkı, Laleli Külliyesi, Taş Han, Kuyucu Murat Külliyesi, Beyazıt Külliyesi rota üzerindeki belli başlı eserlerdir.

Güzergah Haritası: Saraçhane’den Beyazıt’a

 

Eminönü’nde başlayıp Bahçekapı içlerinden Babıali’ne çıkıyor, Cağaloğlu, Alemdar derken Sultanahmet’te geziye nokta koyuyoruz. Yeni Cami Külliyesi, Hamidiye Külliyesi, Rüstem Paşa Medresesi, Hacı Beşir Ağa Külliyesi, Bab-ı Ali, Soğukçeşme ve Cafer Ağa  Medresesi karşımıza çıkacak eserlerden bir kısmıdır.

 

 

Sultanahmet Camii çevresi ile başlayarak, eski mahallelere ait sokaklardan geçerek Akbıyık’a iniyor ve Ahırkapı’ya doğru yine sokakları arşınlıyoruz. Sultan Ahmet Camii, Mozaik Müzesi, İshak Paşa Hamamı ile birlikte Ahırkapı ve Akbıyık Sokakları gezinin keyifli noktalarıdır.

 

 

Sultanahmet’ten başlayan güzergah Kadırga ve Küçükayasofya’ya devam ediyor. Benim en sık gezdiğim güzergah olmuştur. Yine Sultan Ahmet Camii ve Atmeydanı gezilebilir, güzergah üzerinde Sokollu Külliyesi, Kadırga ve Cündi Meydanları, Küçük Ayasofya Camii gibi temel yerlerle karşılaşacağız.

 

Güzergah Haritası:  Sultanahmet’ten Kadırga’ya

 

 

Sirkeci’den başlayarak Sur-i Sultani dibinden gezerek Gülhane Parkı’nın içine giriyor; Topkapı Sarayı’na doğru tırmanıp, 1. Avlu’dan çıkmak suretiyle yine Sur-i Sultani’yi takiben Cankurtaran’a iniyoruz. İdeal bir Pazar yürüyüşü rotasıdır.

 

Güzergah Haritası: Sirkeci’den Cankurtaran’a

 

 

Sirkeci’den başlayıp sahil yolunu izleyerek Sarayburnu’na ulaşıyor, Ahırkapı ve Küçükayasofya’yı bu sefer sahil tarafından geziyoruz. Hem sahil havası almak, hem de Marmara Surları’nı görmek isteyenlere…

 

 

 

Şehzadebaşı’ndan yola çıkarak Vezneciler, Vefa içlerinden geçerek Süleymaniye’ye ulaşıyoruz. Uzun bir Süleymaniye çevresini dolanarak kendimizi Eminönü’ne doğru salıveriyoruz. Belki tek bir güne sığdırması zor olabilir. Mimar Sinan’ın 2 büyük külliyesini de içine alan geniş kapsamlı bu güzergahta eserlerin çokluğu şaşırtabilir.

 

 

Tarihi Yarımada’nın dışındaki bu turumuzda Azapkapı’dan başlayarak Şişhane’ye doğru çıkıp, Galata içlerine girip oradan Perşembe Pazarı sahiline doğru iniyoruz.

 

 

 

Biraz Sultanahmet ve Babıali çevresinde dolanıp Divanyolu üzerinden Beyazıt’a kadar çıkıyoruz. Dolu dolu bir rota, her yanda tarihi yapılar.

 

 

 

Beyazıt’tan Kapalıçarşı’ya girmek suretiyle Mahmutpaşa, Mercan civarında hanlara girip çıkıyor; Eminönü’ne varıp Mısır Çarşısı ve ardından Rüstem Paşa Camii avlusunda nefesleniyor ve sonrasında Eminönü meydanında akşamüstünü karşılıyoruz. Hanlar girişleri ve çıkışları ile öğrenmesi zor bir bölge olmakla birlikte, göreceğiniz daracık geçitlerin aslında birer han girişine gidiş olduğunu farkettiğinizde şaşıracaksınız. Bu bölgede insanın geçebileceği bir yol mu gördünüz, muhakkak giriniz, sizi kesinlikle güzel bir noktaya götürecektir.

 

Eminönü’nden Zindankapısı’na birkaç adımda varma sonrasında Küçükpazar içlerinde biraz şaşkınlık geçiriyor ve kendimizi İMÇ önünde buluyoruz. Saraçhane’de turu sonlandırıyoruz.

 

Saraçhane’den başlayarak Zeyrek içlerine giriyoruz, bolca rastladığımız ahşap evleri seyrederek Cibali’ye iniyor ve Unkapanı Köprüsü civarında sonlandırıyoruz. Sümüklü çocuk fotoğrafı çekmek için en ideal rotadır. Gerek tarihi eserler gerekse sokak fotoğrafçılığı için oldukça zengin bir güzergahtasınız.

 

13) Beyazıt – Aksaray – Davutpaşa- Samatya

Beyazıt’ta başlayarak uzun bir yol yürümek suretiyle Aksaray içinden Davutpaşa’ya doğru gidiyor ve Samatya’da bitiriyoruz.

 

Saraçhane’den başlayıp Horhor çevresinde dolanarak Kıztaşı’na ulaşıyor ve hemen hemen başlangıç noktasında turumuzu bitiriyoruz.

 

Yedikule-Ayvansaray arası kara surları ve sur kapılarını göreceğimiz bol yürümeli, aynı zamanda sıkı bir yürüyüş yolunu içeren güzergahımız. Zaman zaman sur üstlerine çıkarak Cüneyt Arkıncılık bile oynayabilirsiniz. Nispeten daha kalabalık sayıda insanlar gezilerek daha keyifli hale getirilebilir.

 

Güzergah Haritası: Kara Surları

 

16) Topkapı – Mevlanakapı-Silivrikapı-Belgratkapı-Yedikule
Topkapı Fetih Müzesi ile başlayarak Merkezefendi’yi gezme sonrasında sur içinden ve zaman zaman dışından hareketle sur kapıları çevresinde dolanarak Yedikule sahilinde sona erdiriyoruz.

 

 

17) Aksaray – Cerrahpaşa – Haseki – Kocamustafapaşa

 

Aksaray’dan başlayarak Cerrahpaşa ve Haseki civarındaki külliyeleri gezerek Çapa’ya çıkıyoruz.

 

 

18) Samatya – Narlıkapı – Yedikule

 

Samatya’dan başlayarak Narlıkapı’nın enteresan sokaklarından devam ederek Yedikule Hisarı’nı geziyoruz.

 

 

19) Topkapı – Çapa – Mevlanakapı – Kocamustafapaşa

Top Kapısı’ndan sur içine girerek Çapa’dan devam edip Mevlanakapı’nın içlerinden geziyoruz ve Sünbül Efendi Külliyesi’nde geziyi bitiriyoruz.