Site icon burada istanbul var

Eski İstanbul Haritaları

Bana bazı arkadaşlarımın dijital olarak ulaştırdığı veya kurumların paylaştığı ortamlardan indirdiğim eski İstanbul haritalarını daha önce yine bu sitede haritalarla ilgili detaylar vermek suretiyle paylaşmıştım.  Şimdi paylaştığım haritaların listesini ve inceleme / indirme linklerini tek bir yazıda toparlamanın uygun olduğunu düşündüm. Ayrıca bu yazı içerisinde ek olarak eski haritaların günümüz haritası üzerine bindirme suretiyle yaptığım çalışmaların indirilebilir dosya linklerini de ekliyorum. Haritaları bu şekilde incelemenin çok fazla avantajı olmaktadır. Haritaları indirebilirsiniz elbette ama çok gerekli değil. Onun yerine Google hesabınızla bağlanmışsanız kendi albümlerinize almak için albüme katılmanız yeterlidir. Ondan sonra kendi albümleriniz altında sürekli olarak görüp, internet üzerinden her yerden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


Bazen bir noktayı ararken birden fazla farklı haritayı da kullanmak gerekebiliyor. Mesela tespiti bina düzeyinde daha fazla detay veren Goad haritasında yapıp, Alman Mavilerini kullanmak suretiyle günümüz  konumunu net olarak ortaya koyabiliyorum. Üstte Tanpınar’ın evinin yerini tespit etme örneğini görüyorsunuz.

Pervititch Haritaları

Listede harita bölgesi, çizim tarihleri ve pafta sayısı yer almaktadır. Pafta sayısı üzerindeki link Google Photos’a yüklenen albümlere gitmektedir.

Pervititch Haritalarına Ulaşabileceğiniz Diğer Linkler

Salt Arşivinde Pervititch Haritaları

Gallica’da Pervititch Haritaları

Urban Database’de Pervititch Haritaları

Alman Mavileri

Alman Mavileri haritaları 3 cilt olarak yayınlanmıştı. PDF olarak hazırlanmış dosyadan resimler halinde paftaları almak suretiyle oluşturduğum albümlere ve PDF dosyalarına (3 dosya toplamı 564 MB boyutunda) aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Cilt I Albüm – PDF
1 Cilt II Albüm – PDF2 Cilt III Albüm – PDF3

Alman Mavileri Bindirme Dosyaları

Alman Mavilerindeki paftaları mapwarper sitesini kullanmak suretiyle günümüz haritalarıyla örtüştürdüm. Tüm İstanbul için bu örtüştürme / bindirme haritasını şuradan görebilir ve arzu ederseniz .KML dosyası olarak indirip Google Earth programında daha kolay izleyebilirsiniz. Elbette elimdeki olanaklardan ötürü çok profesyonel değil ama benim tüm ihtiyacımı karşılamaktadır. Genelde Alman Mavileri’nde eğer bir eser belirtilmişse çoğunlukla % 100 yerine oturuyor; bazen de birkaç metreye kadar sapabiliyor. Söylediğim gibi elimdeki olanaklarla “paint” kullanarak birleştirme yaptım. Örtüştürme dosyalarını .KML olarak indirip Google Earth ile baktığınızda “Opacity” ayarlarını değiştirerek haritalar arasında geçişler yapabiliyorsunuz

Özellikle bina detayları konusunda çok iyi çizime sahip olan Pervititch haritalarını da örtüştürmek istedim ama çizim ölçekleri gerçek uzunluklarla bağdaşmadığı için başarılı olmadı. Alman Mavileri ise birebir ölçüm yapıldığı için her şey yerli yerine oturmaktadır.

İndirmek isteyenlere kolaylık olsun diye .KML dosyalarını aşağıdaki linkleri kullanarak daha kolay indirebilirsiniz.

Goad Haritaları

Charles Edward Goad tarafından 1904 yılında yangın sigortaları için hazırlanmıştır.

Nirven Haritaları

Yüksek Mimar Suat Nirven tarafından 1946-1950 yılları arasında çizilmiş olan paftalardır. Pervititch Haritaları’nın tamamlayıcısı niteliğindeki bu haritalara şuradan ulaşabilirsiniz.

Diğer Haritalar:

Harvard arşivinde yer alan 1922 yılına ait bir İstanbul haritası: Asıl LinkYedek Link

Haritalara Ait Eski Yazılar

 Haritalar bazında daha fazla detay içeren eski yazıları okumak isterseniz:

Exit mobile version