Yeni Cami Hünkâr Kasrı

Yeni Cami’nin Hünkâr Kasrı ben bildim bileli kapalı idi. Sonrasında restorasyon sürecini girdi ve uzun süre (4 sene) yine ziyarete kapalı olduğu için görememiştim. Nihayetinde açılmış olsa bile benim fırsatım olmadı. İstanbul’a geliş gidişlerimde açıkcası dar vakitlerin etkisiyle de olsa gerek aklıma gelmedi. Taa ki yine olmayacaktı ama Yeni Cami’nin arka kısmında bir timelapse çekimi sırasında  uzun süre oyalanınca kasrı yeniden farkettim ve içine girdim. Uzun giriş bölümünde bir sergi vardı. Sergiyi hızlıca geçip doğru kasra yürüdüm. Şansıma içeride kimse yoktu ve fotoğraf çekimi kolaylaştı. Yarım saatten fazla bir süre içerde kaldım ve bu esnada 2 turist dışında kimse gelmedi. Girişte giymek için galoş veriyorlar ve bunu ayakkabının üstünden giyiyorsunuz. Giriş ücretsizdi. Gönül, salonların, odaların içine girmeyi de istedi; lâkin ziyaretçiler için sınır koymuşlar. Buna da şükür.

Ödüllü bir restorasyon olduğunu öğrendim. Restorasyon sürecinde 500 kadar sahte çininin olduğu da görülmüş. Bir kısmı bulunarak yerlerine konulmuş. Halen kimi çinilerin orijinalleri bulunamamış ve açıkcası seyrederken bunları farkediyorsunuz. Güvenlik görevlisi arkadaş fazlaca ilgilendiğimi görünce biraz sohbet ettik, yardımcı oldu sağolsun. Siteden bahsettim. Bu yazıyı da görür, kimbilir?

Bence bir fırsat yaratın ve gidin görün. Aşağıda flickr üzerinde oluşturduğum setten sağa-sola giderek fotoğrafları izleyebilirsiniz. Yahut fotoğraf arşivimden ulaşabilirsiniz.

Yeni Cami Hünkâr Kasrı

Bu yazı Eser kategorisine gönderilmiş ve ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir