Aynı Açıdan İstanbul: Ayasofya


Geçmiş yıllarda yaklaşık aynı açıdan çekilen fotoğrafları toparlayıp incelemeye başladığımızda değişimi ve dönüşümü daha iyi farkediyoruz. Hatta bu şekilde dizilmiş fotoğrafları kullanmak tespit edilmiş bilgilerle ilgili hataları da daha iyi ortaya çıkarmamızı sağlıyor. Ayrıca zaman içindeki değişim ve dönüşümleri daha iyi görüyoruz. Başlangıcı Ayasofya için yapmak istedim. Becerebilirsem sıklıkla çekim yapılmış noktalardan fotoğrafları kolay okuma adına ard arda dizeceğim. Adını da ilk başlıkta olduğu gibi “Aynı Açıdan İstanbul” ile başlatacağım. Şahsen benim çok işime yarıyorsa, başkalarının da işine yarayacaktır.

Eldeki bilgileri dikkate alarak fotoğraf altlarını dolduruyorum. Fotoğrafları eldeki bilgiler ve tahminlerim doğrultusunda tarih sırasında diziyorum. Hatalar ve eksikler gelirse düzeltirim. Burada olmayan bir fotoğrafa sahipseniz ve elinizdeki versiyon yüksek çözünürlükte ise lütfen gönderiniz, ekleyeyim. Mümkün olursa kendi çektiğim bir fotoğrafı üst köşe fotoğraf olarak kullanacağım. Ayasofya için, web üzerinde karşıma çıkan ilk fotoğrafımı seçtim.
Çekim noktasında birkaç metre sağa-sola, öne-arkaya yahut aşağı-yukarı kaymalar önemsenmezken; aynı şekilde daha geriden aynı açıyı daha geniş olarak veriyorsa da dahil ediyorum; aynı yer olsa bile tamamen farklı açıları buraya almıyorum. Fotoğraflara tıklayarak daha yüksek çözünürlükteki hallerine ulaşılabilir.

James Robertson / 1854

James Robertson / 1854

Francis Bedford / 1862

Francis Bedford / 1862

Adolphe Saum / 1865

Adolphe Saum / 1865

 

1872

1872

Pascal Sébah / 1875

Pascal Sébah / 1875

 

Basile Kargopoulo / 1875

Basile Kargopoulo / 1875

 

Aşil Samancı / 1900-1920

Aşil Samancı / 1900-1920

 

Ayasofya’nın farklı açılardan dışardan görünen tüm eski fotoğrafları “ayasofya” etiketi ile eskiistanbul.net adresinde.

Bu yazı Fotoğraf kategorisine gönderilmiş ve ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir