Sultan Ahmet Camii’nin Sebili

Sultan Ahmet Camii’nin arka tarafına dolanıp Tavukhane Sokağı’na girince tam karşımıza çıkar. Tarih boyunca çeşmesinden su içen insan sayısını tahmin bile edemiyoruz. Onbinlerle ifade ediliyordur herhalde. Bugün bu sebil ve çeşmeyi her gün gören insan sayısı onbinlerle ifade edilir mi?  Su içmesinden artık vazgeçtik ama elini yıkayabilen insan sayısı sadece SIFIR. Suyunun akmasından vazgeçtik, harap halidir aslında bize dokunan.
İstanbul’a her gelen turistin neredeyse görmeden, fotoğrafını çekmeden gitmediği Sultan Ahmet Camii’nin, Mavi Cami’nin bir parçasından bahsediyoruz. Sadece camiyi pazarladığımız için caminin diğer tüm unsurlarını unutuvermişiz. Çeşme ve sebiller, külliyelerin gelip geçene hizmet eden tek unsurlarıdır halbuki.

Aslında sebili Sultanahmet civarındaki bir gezi rotası içerisinde işlemiştim. Fakat o gezi için eski fotoğrafları daha sonra eklerim diyerek tembelliğe bırakmıştım. Nostaljik İstanbul Fotoğrafları grubunda eski fotoğraflarından ilk kez gördüğüm bir fotoğrafı ile karşılaşınca, hepsini bir araya toplamak istedim. Hakkında bilgileri temin ettikçe tamamlayayım.

Çevresi ile birlikte gezmek için tıklayınız.

 

Sene 1855
?
(?)
Sene 1926
1917
?

 

Sene 1957
Bu yazı Eser kategorisine gönderilmiş ve ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Sultan Ahmet Camii’nin Sebili için 2 cevap

  1. Cengiz Özdemir der ki:

    Elinize sağlık….

  2. adnan der ki:

    Yazınız ve resimleriniz için teşekkürler.. Gerçekten çok yazık. Bizden başka tarihine bu kadar ilgisiz ve sahipsiz bir millet yoktur herhalde…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir